Продавець "В магазине"-интернет магазин посуды розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
313 відгуків
"В магазине"-интернет магазин посуды
+380 (66) 053-34-27
+380 (66) 053-34-27

Як правильно користуватися посудом чавунної

У сучасної людини є найширші можливості вибору способів і коштів для приготування їжі. Але про класичну чавунну посуд, яка передається з покоління в покоління, недарма кажуть, що вона перевірена століттями і досі не втратила актуальності. Безперечна першість старий добрий чавун заслужив завдяки очевидних достоїнств.
Насамперед, це довговічність. При належному використанні та догляді така посуд витримає випробування часом і прослужить не одному поколінню. Чавунний сплав абсолютно безпечний для здоров'я людини і не забруднює навколишнє середовище. Ще одна перевага — природні антипригарні властивості чавуну, які з часом тільки поліпшуються, тому його легко використовувати і легко мити. Вважається, що така добре проводить тепло посуд з товстими стінками краще всього підходить для гасіння і томління, але вона універсальна і в ній можна готувати на плиті будь-якого типу, в духовій шафі, на грилі і навіть на багатті. Але як правильно користуватися чавунної посудом?

УВАГА!!!
Чавун — це матеріал, схильний до корозії. Іржа на чавунному посуді не є дефектом чи шлюбом, це наслідок неправильної експлуатації або догляду.

Плями іржі легко видаляються за допомогою металевої щітки або наждачного паперу. Після видалення іржі посуд необхідно заново обробити (див. пункт «Підготовка до експлуатації та догляд за посудом з традиційного чорного чавуну)
Підготовка до експлуатації та догляд за посудом з чорного чавуну
Перед першим застосуванням, а також при появі плям іржі, пригорання їжі до стінок посуду або появи металевого присмаку — посуд необхідно прожарити, а потім створити антипригарне покриття:
• Очистіть поверхню від слідів корозії за допомогою металевої щітки або наждачного паперу.
• Ретельно вимийте посуд гарячою водою з використанням м'якого миючого засобу і витріть насухо.
• Прожарити з сіллю при температурі 150-200 градусів Цельсія протягом 30-40 хвилин. Прожарювати краще в духовці, при цьому необхідно зняти всі бакелітові, дерев'яні та скляні частини, щоб уникнути пошкодження від високої температури. Якщо конструктивні особливості посуду не дозволяють поставити її в духовку (не є змінні бакелітові, дерев'яні або інші частини), можна прожарити посуду на конфорці.
• Остудіть (тільки повітряне охолодження).
• Змастіть всю поверхню зсередини і зовні невеликою кількістю тваринного або рослинного жиру і знову прожарити протягом 30 хвилин. В результаті повторного прожарювання з жиром створюється захисний шар, який перешкоджає корозії і має антипригарними властивостями.
Тепер чавунний посуд готова до використання!

Використання

При кожному використанні чавунного посуду змащуйте робочу поверхню невеликою кількістю масла. З плином часу цей шар буде тільки покращувати антипригарні властивості посуду. Дуже важливо дотримувати правильний температурний режим при готуванні: перш ніж покласти в посуд продукти, нагрівайте її поступово. Не можна ставити холодну чавунну посуд на гарячу конфорку або в духову шафу, різкий перепад температури може пошкодити метал. Як відомо, чавун відмінно проводить тепло, тому для готування можна використовувати несильний нагрівання, їжа все одно приготується досить швидко. Не забувайте використовувати рукавицю-прихватку, щоб взяти посуд за ручки. Металеві кухонні інструменти (вилки, лопатки, ножі тощо) можуть подряпати верхній антипригарний шар. Намагайтеся використовувати на такій посуді дерев'яні або силіконові інструменти.

Догляд

Чавунний посуд МОЖНА мити в посудомийній машині, скребти металевими щітками або абразивними миючими засобами. Це зруйнує природний антипригарний шар на поверхні, і посуд треба буде заново готувати для використання, додатково прокаливая з маслом.
Посуд слід мити відразу після використання в гарячій воді, причому, чим вода гаряче, тим легше мити посуд. Ніколи не замочуйте її на довгий час. Пристали частинки їжі можна видалити м'яким абразивом, наприклад, крупною сіллю, або неметалевою щіткою. Якщо їжа пригоріла до поверхні, засипте забруднення харчовою содою і замочіть на 2-5 хвилин у гарячій воді. Для остаточного ополіскування можна додати у воду трохи харчової соди, це також сприятиме захисту від іржі.
Освіта натурального антипригарного шару на поверхні чавунного посуду — постійний процес. Чим частіше використовується посуд — тим краще і міцніше захищається поверхню. Якщо Ви помітили, що їжа стала пригорати при готуванні внаслідок яких-небудь причин, посуд можна заново прожарити для отримання кращого результату.
Після миття посуд обов'язково слід насухо витерти кухонним рушником.

Зберігання

Чавунний посуд повинна зберігатися в сухому місці без доступу вологи. Ті предмети, які часто використовуються, можна підвісити на гачок або поставити на полицю в шафі, але якщо посуд не використовується часто, перед зберіганням втирайте в поверхню невелику кількість масла або парафіну, це запобіжить іржавіння. Але намагайтеся використовувати якомога менше масла, надлишок може давати неприємний смак і запах. Якщо Ви зберігаєте предмети чавунного посуду в стопці, використовуйте між ними спеціальні вкладиші для зберігання посуду або просто шари паперового рушника, щоб захистити поверхню від подряпин.
Дбайливо зберігаючи традиції і в той же час освоюючи нові технології, компанія FISSMAN випускає нову серію чавунного посуду.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner