FISSMAN ножі серія PROFESSIONAL Арт. з 2260 за 2282 Сталь кована, молібден-ванадієва (X50 Cr Mo V 15)
Корозійностійка ковані мартенситна сталь з легуючими добавками молібдену і ванадію. Склад: 0,50% вуглецю, 14,35% хрому (Cr), 0,48% молібдену (Mo), 0,12% ванадію (V).
Формула стали X50CrMoV15 розшифровується наступним чином: Х означає, що сталь легована, тобто має у своєму складі додаткові компоненти, що забезпечують її унікальні властивості, наприклад, підвищену стійкість до корозії. 50 — вміст вуглецю в сплаві становить 0,50%, що надає металу хорошу міцність і твердість. Cr — хром, сірувато-білий блискучий твердий метал. Хром впливає на здатність стали до загартовування, надає сплаву антикорозійні властивості і підвищує його зносостійкість. Mo — молібден, сріблясто-білий метал. Молібден — твердоплавкий елемент, він запобігає ламкість і крихкість клинка, надаючи йому необхідну жорсткість, робить його досить стійким до високих температур. V — ванадій — сірувато-білий блискучий метал, що володіє великою твердістю. Він відповідає за пружність і підсилює властивості хрому, надає металу інертність до агресивних хімічних середовищ. 15 — загальна кількість вуглецю і легуючих добавок 15%
Ножі зроблені з високоякісної, нержавіючої екстра міцної хромової сталі з додаванням молібдену і ванадію X50CrMoV15. Підвищений вміст вуглецю в її складі надає лезу оптимальну твердість (53-56 Hrc за шкалою Роквелла). Ножі з такої сталі довше тримають заточку, не змінюють свого кольору, менше схильні до окислення, ідеально підходять для інтенсивного використання і зберігають відмінний зовнішній вигляд лез протягом усього терміну служби. Експерти визнають, що сталь марки X50CrMoV15 — оптимальний для ножа баланс між міцністю і твердістю.
Кожен кований ніж які Ви можете купити в vmagazine.in.ua изготавливается из отдельного куска стали и проходит обработку несколькими молотами большого тоннажа. Ковка дает ножу массу преимуществ. Сталь, обработанная соответствующим образом, уплотняется и приобретает повышенную прочность. У основания лезвия кованые ножи имеют утолщение, распределенная таким образом толщина ножевого полотна делает его жестким, прочным и устойчивым к изгибу. Преимущество кованых ножей состоит в следующем: эти ножи выковываются одной твердой деталью соответствующего веса и формы, и считаются более долговечными. Професійний кухар, вибираючи інструмент для роботи, віддасть перевагу саме кований ніж.
Термообробка клинків проводиться в два етапи — сталь проходить процес загартовування і стає набагато твердіше. потім слід темперирование. Цей процес ліквідує внутрішні напруги, які виникають в структурі металу, і знижує крихкість сталі.