Інструкція з експлуатації керамічних ножів
Керамічні ножі відносяться до виробів XXI століття.Керамічні ножі FISSMAN™- прекрасний асистент на будь-якій кухні. Зносостійке керамічне лезо прослужить Вам вірою і правдою довгі роки. Це новий рівень заточування, досяжний завдяки передовим технологічним розробкам.Леза керамічних ножів виготовляється з твердого з'єднання, хімічна формула якого ZrO2 (діоксид цирконію),твердість якого вимірюється від 8 до 8.6 одиниць по шкалі Мооса, для порівняння, алмаз має твердість 10 одиниць.
Поняття терміну «керамічний» пов'язане з процесом виробництва ножів, які піддаються випалу і спікання. Вперше ножі з використанням діоксиду цирконію з'явилися в країні висхідного сонця, тобто в Японії. Для виробництва ножів використовуються сучасні печі, в яких відбувається процедура спікання кристалів діоксиду цирконію при t1600°C. Ножі повинні пролежати в такий розжареної печі як можна довше, так як тривалість їхнього перебування відображається на фортеці.
Для виробництва керамічних ножів може бути використана біла або чорна кераміка.Так що ж краще? Ножі, виготовлені з чорної кераміки, мають більш високі показники міцності і зносостійкості ніж ножі, що виготовляються з використанням білої кераміки. Як відомо, керамічні ножі з додаванням чорних барвників набагато довше перебувають у розжареній печі, ніж білі керамічні ножі. Чим вище міцність, тим вище вартість виробу.
Кухонні керамічні ножі, рекомендовані для здорового харчування. Керамічне лезо не схильне до корозії і іржі, стійке до дії кислот і хімікатів. При контакті продуктів з керамікою не відбувається окислення, завдяки чому зберігається максимальна кількість цінних поживних речовин. Їжа, оброблена таким ножем, повністю зберігає свій колір і смакові якості.
Правила використання та догляд за кухонними керамічними ножами:
1. Перед використанням у перший раз обполосніть ножі гарячою водою.
2. Використовуйте кухонні ножі тільки на обробній дошці з дерева або пластика, ні в якому разі не використовуйте скляні дошки.
3. Керамічні ножі – ідеальний інструмент для роботи з овочами, фруктами, хлібом, грибами, м'ясним і рибним філе, м'ясними делікатесами.
4. Не використовуйте для рубки продуктів і не ріжте заморожені продукти; при нарізці продуктів з кістками, а також твердих сортів сиру.
5. Бережіть ножі: при різкому ударі об тверду поверхню (про кухонну плитку, мармур і т. д.) можливо поява сколів і навіть розкол ножа.
6. Храните ножи в специальном блоке, ящике для ножей, подставке и т.д. Следите, чтобы лезвия керамических ножей не соприкасались с металлическими предметами.
7. Не следует мыть нож в посудомоечной машине. Подходит ручная чистка с помощью обычных нейтральных моющих средств. Вытирайте нож полотенцем насухо.
8. Небольшие микро-сколы на режущей кромке керамических ножей в первые месяцы эксплуатации допустимы и ни в коем случае не влияют на режущие свойства ножей.
9.
Небольшие микросколы на режущей кромке керамических ножей допустимы и ни в коем случае не влияют на режущие свойства ножей.
Рукоять керамічного ножа
Велику роль в зручності практичного застосування грає рукоятка керамічного ножа, її форма, поверхня і матеріали, з яких вона виготовлена. Рукоятка ножа фірми FISSMAN™з прогумованого пластику, має ергономічну форму, максимально зручну і міцну, що полегшує експлуатацію і покращує безпеку користувача. Виріб з такою ручкою не зісковзне з рук.
Заточка
Заточення клинка зберігає свою гостроту дуже довго. Після заводський заточування ножа не можна точити дуже довгий час. Такий клинок дуже складно затупити, а при активному і акуратному використанні ви забудете про заточенню мінімум на 3 роки. Заточка леза з цирконієвої кераміки проводиться спеціальним інструментом з алмазним напиленням, а краще звернутися в професійну майстерню.